Back to Question Center
0

Kami Dunya Saatos Wiki Lahirna - Wawasan Ti Semalt

1 answers:

Wikipedia mangrupakeun énsiklopédia bébas basa Sunda tur kawentar, nu boga leuwih ti 36 juta artikel dina 250 basa béda. Ayeuna, éta geus jadi sumber panggedéna jeung paling dipercaya inpormasi dina internet. Inggris Wikipedia nyalira boga leuwih lima juta artikel na teh kagenep ramatloka paling dilongok dina internet.

Ryan Adang, anu Semalt Rojongan Palanggan Manajer, nyebutkeun yén saméméh kreasi Wikipedia, catetan panggedéna jeung pangalusna pangaweruh éta teh Yongle Encyclopedia, nu waktu keur ngandung 22.935 gulungan naskah. Nalika Jimmy Wales dijieun ramatloka dina 2001, versi aslina Wikipedia éta sadia ka dulur di internet. Kiwari, eta boga leuwih satengah juta jalma ngadatangan kaca Wikipedia béda dina dasar bulanan. Leuwih ti 80.000 sukarelawan ngédit kaca na rutin, sarta sababaraha urang geus pernah dipikawanoh internet tanpa Wikipedia. Hal ieu numbu ka website sejen tur blog dina jumlah badag.

Guru, peneliti, wartawan, mahasiswa, jeung professional médis gumantung kana Wikipedia kusabab informasi akurat na. Urang tiasa milarian ampir kabéh jejer dina ieu ensiklopedia, sarta para ahli geus dipaké datana pikeun ngaramal perkara tina film blockbuster kana ongkos bursa saham. Kalawan waktu, rupa panulis sarta rai geus datangna maju diédit kaca Wikipedia dina sababaraha basa. PNS, politikus, palaku, jeung sagala rupa jalma make salaku sumber utama informasi di internet..Malah urut sirah IBM anu dijadikeun leuwih 47.000 éditan tina kecap 'comprised' nyaéta panggero Wikipedia salaku ramatloka pangalusna.

kawas Google, Facebook jeung Apple, Wikipédia henteu buta nguntungkeun dina internet. Contona, Apple Inc. geus dirékam pangalusna sarta pangbadagna kauntungan taunan dina sajarah perusahaan sarta geus meunang kasatiaan tina klien global kusabab jasa na disampurnakeun jeung produk.

Di sisi séjén, Wikipédia geus salawasna jadi no-frills na ramatloka dumasar-téks sparse kalawan kavling artikel diterbitkeun unggal poe. énsiklopédi volunteer-disetir Ieu ngoperasikeun salaku organisasi nirlaba utama di dunya, nu geus sakitu legana sustained via sumbangan ti masarakat global. Wikipedia geus salawasna diatur rékaman anyar sarta geus diwanohkeun ideu anyar tina iklan ngaliwatan kaca na disponsoran sarta tumbu.

Sanajan Wikipédia henteu raking di kauntungan naon, éta geus kaganggu nu arrays model bisnis jeung média sosial di bulan panganyarna, mimitian ti pangajaran sakola ka penerbitan tina artikel. Wikipedia mindeng dituduh destructing model ékonomi, sarta éta kaliru ngeunaan nyoplokkeun data luntur sarta méré rohang pikeun émbaran diropéa.

Ieu penting keur Wikipédia difokuskeun akurasi sarta ngabogaan tetep relevan pikeun sakabéh umur. mamang teu, Wikipédia geus robah cara urang neangan artikel di internet, tapi masih boga kavling flaws. Ku kituna, eta perlu ngahontal hiji titik dimana aya kamar pikeun émbaran taliti tur lepat.

adapting kana téhnologi mobile kedah prioritas na saprak kavling jalma make alat nu bagerak ngakses internet. Mun Wikipédia hayang ngahontal tujuan nu dipikahayang, sakuduna nyieun sorangan diaksés ngaliwatan sadaya alat na dina sakabéh basa. Dina ngan lima belas taun, Wikipédia geus jadi pangalusna sarta pangbadagna usaha kolaborasi tina manusa. rékaman dinamis miboga sajarah hartosna nanaon bakal dikumbah jauh di hareup.

November 29, 2017
Kami Dunya Saatos Wiki Lahirna - Wawasan Ti Semalt
Reply