Back to Question Center
0

Semalt: Kumaha Teu Gawé Wiki Dina Béda Basa?

1 answers:

Oliver Raja, anu Semalt Palanggan Kasuksesan Manajer, nyebutkeun yen Wikipedia boga rentang éksténsif data, artikel, sarta eusi dina basa nu beda, sarta rai didorong nyieun artikel leungit dina énsiklopédi buta ieu . Ieu aman disebutkeun yen Wikipedia aya dina leuwih ti tilu ratus basa, tapi kalobaannana mangrupakeun lengkep tur relatif leutik. Jalma ti sagala penjuru dunya didatangan Wikipedia poean sarta baca édisi basa na leuwih ti 300. Sababaraha di antarana milari artikel husus na kandungan ditulis ku ratusan nepi ka rébuan panulis volunteer anu jawab ngawangun jeung ngajaga énsiklopédia ieu kawentar tur gratis. datang Wikipedia lolobana milarian dina artikel dina basa Inggris, sarta akun basa séjén pikeun Wiki 30 juta éntri.

Democratize aksés ka pangaweruh

Ka mantuan sastrawan jeung rai rupa komunitas linguistik evaluate artikel leungit, para ahli komputer di Sumpyuh na Stanford geus suksés dijieun sababaraha parabot. Salah sahijina mantuan nangtukeun artikel Kadé teu acan aya dina basa nu tangtu. Rai lajeng nganggo saran ieu pikeun karajinan artikel anyar. Mun rai na panulis nu multilingual, teras nyungsi artikel dina basa kadua jeung narjamahkeun kana bahasa lokal pikeun pamiarsa Wikipedia pisan gampang.

Ku kituna, sistem ieu munggaran bakal nangtukeun redaktur Madagaskar who wants to nulis dina basa Perancis sarta bakal menta sanésna ka ngalengkepan sésa leungit tina hiji artikel sarta meunang deui diterbitkeun dina Malagasy Wikipedia . Ku cara ieu, rai bisa nyieun artikel pikeun jalma béda di dunya, anu dina gilirannana tiasa pangaruh pangalaman pamaké sakabéh.

Yayasan Wikimédia peneliti Leila Zia na Ellery Wulczyn geus gawé bareng jeung Stanford Universitas urang murid Robert West nampilkeun laporan di Dunya International Wide Web Konférénsi, Montréal. Dumasar kana éta hal, Wikipédia boga jumlah éksténsif data, sarta aya hubungan kuat diantara artikel na.

The élmuwan geus dimimitian nyieun éta béréndélan sahiji artikel dina basa béda jeung cross-rujukan nu béréndélan pikeun manggihan nu artikel nu leungit nu basa. Tuluy maranehna diperkirakeun significance sadaya artikel leungit dumasar kana relevansi geografis jeung kultural. Aranjeunna Tujuan mun nyebarkeun artikel leungit pas mungkin jeung ka meunang aranjeunna jajaran hadé.

Plugging nu sela

Panalungtik geus diuji premis nu ku rentang percobaan. Aranjeunna dimimitian proyek kalayan leuwih ti 4 juta artikel éta ditulis dina basa Inggris sarta manggihan yén leuwih 1,5 juta artikel anu leungit dina bagian Wikipedia Perancis. Para ahli lajeng dipilih di 300.000 artikel basa Inggris penting jeung ditarjamahkeun kana bahasa Perancis. The artikel dibagi kana tilu grup utama leuwih ti 100.000 artikel unggal kukituna dibikeun ka pangalusna sarta paling ngalaman rai. crux eksperimen urang aub dua jumplukan utama genep sarébu rai na sasterawan anu tumaros sababaraha éditan dina duanana basa Perancis sarta Inggris dina dua belas bulan saméméh percobaan éta leuwih. Dina Juni 2015, sadayana rai nampi hiji email ngarah kaluar artikel unik leungit, sarta maranéhanana dipenta pikeun narjamahkeun nafsirkeun artikel tina basa Inggris kana basa Perancis. Hiji bulan engké, para ahli diakses kreasi artikel leungit sarta kapanggih anu aranjeunna bisa nambahan ongkos kreasi artikel organik. Dumasar sagala hasil ieu, wikipedia Yayasan dimekarkeun sababaraha parabot eksperimen mana rai na panulis tiasa milarian dina sela dina basa lokal maranéhanana sarta meunang nunjuk konci pikeun éntri husus.

November 29, 2017
Semalt: Kumaha Teu Gawé Wiki Dina Béda Basa?
Reply